Visspeciaalzaak De Dries
Lekker de lekkerste!

 

Februari = Kabeljauw.

 

Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. Slechts een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht.

Vroeger mocht de benaming 'kabeljauw' pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt 'gul' genoemd.

Kabeljauw is naast zalm een van de vissoorten die iedereen wel met regelmaat eet. Jaar in jaar uit verschijnt deze mooie witvis weer in de lijstjes met meest gegeten vissoorten. En dat is niet vreemd, want het is misschien wel een van de meest veelzijdige vissoorten in het schap. De hoeveelheid aan recepten die je vindt met kabeljauw lijkt dan ook eindeloos. De meeste kabeljauw die bij ons op het bord terecht komt, is afkomstig uit de koude noordelijke wateren rond IJsland, Canada en Noorwegen. In de laatstgenoemde is men verzot op deze vis. Elk jaar rond deze tijd komt er ook een hele bijzondere kabeljauw uit Noorwegen: Skrei. Een echt lokaal seizoensproduct. Net als gewone kabeljauw kun je deze bakken, stoven, grillen, frituren enz.

 

Smaak en bereiding:

Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren. Kabeljauw kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel).Op de kop van de kabeljauw bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich.

Skrei, een bijzonder lekkere kabeljauw

In het Noorden van Noorwegen wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken naar het seizoen voor de zogenaamde ‘Skrei’, een bijzonder lekkere kabeljauw. Van januari tot en met maart zwemmen de flinke aantallen kabeljauw vanuit de Barentszzee , naar de iets warme wateren van de Lofoten. Daar vinden ze veel voedsel en is een optimaal leefgebied voor de kabeljauw. Skrei mag alleen met speciale vergunningen opgevist worden met behulp van de staandwandtechniek, wat vrij arbeidsintensief is. Skrei wordt speciaal gelabeld, zodat de herkomst makkelijk te herleiden is. Het is een kostbare kabeljauw met mooi spierwit , stevig visvlees.Voedingswaarden per 100gr:

Energie 72 kcal / 304 kj
Water 81.90 g.
Eiwit 16.40 g.
Koolhydraten 0.00 g.
Suikers 0.00 g.
Vet 0.70 g.
Verzadigde vetten 0.10 g.
E.o.v 0.10 g.
M.o.v. 0.40 g.
Cholesterol 52.00 mg.
Vezels 0.00 g.
Vitamine A 0.11 mg.
Vitamine B1 0.12 mg.
Vitamine B2 0.15 mg.
Vitamine B6 0.15 mg.
Vitamine B11 8.00 µg
Vitamine B12 2.00 µg
Vitamine C 0.00 mg.
Vitamine D 0.00 µg

Natrium 67.00 mg.
Kalium 380.00 mg.
Calcium 16.00 mg.
Fosfor 265.00 mg.
Ijzer 0.40 mg.
Magnesium 25.00 mg.
Koper 0.00 mg.
Zink 0.50 mg.