Visspeciaalzaak De Dries
Lekker de lekkerste!

 

APRIL = TONGSCHAR.

De naam van de tongschar zorgt bij mensen nogal eens voor verwarring. Is het een tong, is het een schar of is het de liefdesbaby van een tong en een schar? Om het nog verwarrender te maken wordt deze vis in de volksmond ook nog wel eens melktong, steentong of hoteltong genoemd. De tongschar is ondanks de naam geen tong- of scharsoort, maar wel een platvissoort die nauw verwant is aan de schol. Je herkent de tongschar aan zijn oranjebruine kleur, witte onderzijde en kleine mondje (Microstomus kitt is de wetenschappelijke naam van de soort, waarbij ‘microstomus’ in het latijn ‘kleine mond’ betekent).

De tongschar komt voor van het Noorden van Noorwegen tot de Golf van Biskaje, maar zijn belangrijkste stek is onze Noordzee en de wateren rond Groot-Brittannië. Ook in de buurt van IJsland wordt veel tongschar gevangen die in Nederland wordt gegeten. Hij is door onze vissersmannen en vrouwen makkelijk te bevissen omdat hij graag op stenige ondergrond zwemt (vandaar ook de naam ‘steentong’). Per jaar wordt er dan ook zo’n duizend ton van binnengebracht als bijvangst van de visserij op schol en tong. Doordat de tongschar wel flink wordt aangevoerd, maar de vraag (nog) relatief laag is kun je ‘m voor een prikkie op de kop tikken.

Afgezien van 2 maanden in het (voor)jaar is de tongschar goed verkrijgbaar. De smaak van de tongschar is prima: het vlees is zachter dan tong en de filets zijn iets dikker. Alle tongrecepten zijn ook geschikt voor de tongschar, neem bijvoorbeeld de klassieke ‘a la meunière’ bereiding.

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie 89 kcal /325 kj
Water 0.79 g.
Eiwit 16.70 g.
Vet 1.50 g.

Vitamine B1 0.05 mg.
Vitamine B2 0.25 mg.
Vitamine C 2.00 mg.

Natrium 100.00 mg.
Calcium 20.00 mg.
Ijzer 1.00 mg.